De achterblijvers zullen superieur presteren
DE BEWERING
De beste manier om te ‘meten’ of een beurskoers in het voorbije decennium is achtergebleven op de evolutie van de fundamentele waarde van een bedrijf, is de huidige verhouding koers/boekwaarde (k/b) te vergelijken met de k/b van 10 jaar geleden.
WIE BEWEERT DAT?
Ikzelf. Op basis van de uitstekende studie van Patrick Millecam, de aandelenexpert bij Value Square. Millecam berekent jaarlijks de fundamentele waardecreatie over de voorbije tien jaar, door de stijging van de boekwaarde per aandeel te meten, vermeerderd met de in die periode uitgekeerde nettodividenden en gecorrigeerd voor kapitaalverhogingen aan prijzen boven de boekwaarde. Voor het tweede jaar op rij voert Texaf Millecams ‘Value Creation’-ranglijst aan. Sipef is tweede, EVS derde.
TEXAF KOPEN, DAN?
Neen. De studie van Millecam staat bewust los van de beurskoersen. ‘De beurskoers wordt immers niet bepaald door het management, maar door de psychologie van de markt. Mister Market is hier de onderhandelaar’, zegt hij. Millecam focust op de fundamentele waarde die het bedrijf zelf creëert.
HOE MOET IK DAT VERSCHIL BEGRIJPEN?
Texafs beurswaarde steeg sinds 2004 nóg forser dan zijn fundamentele waarde, waardoor de k/b vandaag hoger is dan toen (1,80 tegenover 1,53). Beleggers betalen dus relatief meer voor de billijke waarde dan in 2004. Bij Sipef, het nummer 2 inzake waardecreatie, is dat allerminst het geval. Diens fundamentele waarde steeg volgens Millecams berekeningen met 778% sinds 2004, zijn beurswaarde met ‘slechts’ 347%. Daardoor zakte Sipefs k/b in de voorbije tien jaar van 1,87 naar 0,97. Interessant: een k/b van minder dan 1 geeft aan dat de beurs (onze Mr.Market) minder wil betalen dan wat het bedrijf volgens de boekhouding waard is. Dat suggereert een wantrouwen, hetgeen bij Sipef allicht te wijten is aan de nu al 5 jaar dalende prijzen voor palmolie, Sipefs sterproduct.
VOOR WIE WIL MISTER MARKET VANDAAG FORS BETALEN?
De lijst van ‘vooruitlopers’ bevat niet toevallig vooral de sterren van het moment: bedrijven die veel waarde creëren en nog meer vertrouwen krijgen van de markt.
WAT HEBBEN WE HIER ALLEMAAL AAN?
Veel! We verwachten namelijk dat de tien ‘achterblijvers’ als groep over de lange termijn beter zullen presteren dan de tien ‘vooruitlopers’. Een jaar is wat weinig voor conclusies, maar we nemen in mei 2016 in elk geval een eerste proef op de som.
Bijgevoegde downloads
De achterblijvers zullen superieur presteren | Download |