Wie doet Buffett toontje lager zingen?

Sell in May and go away? Nu je aandelen verkopen om ze na de zomervakantie weer aan gunstiger waarderingen op te pikken? Wellicht hebben heel wat beleggers de afgelopen dagen aan die beurswijsheid gedacht. Want echt vrolijk is het er deze meimaand nog niet aan toe gegaan op de beurzen. De plotse opstoot van de rentetarieven, de energieprijzen die opnieuw klimmen, de Amerikaanse economie diewatminder vlot groeit en deGriekse problemen die het Europese herstel bedreigen, leuk is anders. Dat de onrust flink is toegenomen valt ook af te lezen van de koerstabellen. Sinds begin mei maakt de Stoxx600, een brede korf van 600 Europese aandelen, pas op de plaats. Datzelfde lot viel ook de Brusselse Bel20 te beurt. Aandelen zoals Ontex, Melexis of Kinepolis noteren momenteel 7 tot 12 procent onder hun recordniveaus die ze eerder dit jaar bereikten.
Voor heel wat beleggers klinkt dat als een
signaal om aan de kant te blijven staan en af
te wachten. Maar waardebeleggers schieten
nu wellicht wakker. Noem die waardebeleggers gerust een ras apart. Investeerders met
een langetermijnvisie die zich het hoofd niet
op hol laten brengen door de dagelijkse hysterie op de markten. Ze gaan op zoek naar
bedrijven die alles in huis hebben om door
de jaren heen veel waarde te creëren, maar
door omstandigheden laag gewaardeerd
zijn. Dergelijke ‘waardeaandelen’ zijn de
tegenpool van‘groeiaandelen’,waarin vooral geïnvesteerd wordt om hun koerspotentieel.
Beleggen in waarde aandelen vergt stalen
zenuwen. Maar dat die strategie loont, is
zeker.Warren Buffett, de bekendste waardebelegger op de planeet, kon met die aanpak
de afgelopen vijftig jaar de boekwaarde van
zijn investeringsvehikel Berkshire Hathaway
met een hallucinante 751.113 procent opkrikken.Per jaar komt dat neer op een groeimet
19,4 procent. De brede Amerikaanse
S&P500- beurs index moest het over diezelfde periode stellen met een gemiddelde jaarlijkse groei van 9,9 procent. De afgelopen
tien jaar steeg de boekwaarde van Buffetts
holding met 11,4 procent per jaar. Dat is
onder zijn eigen langetermijngemiddelde
- als je al een gigant bent, kan je nu eenmaal
minder snel groeien -maar het blijft hoe dan
ook een straffe prestatie.
Toch zijn er ook op de Brusselse beurs
meerdere aandelen te vinden die Buffetts
gemiddelde jaarprestatie van de afgelopen
tien jaar hebben geklopt. De Gentse vermogensbeheerder Value Square gaat al negen
jaar op rij na welke Brusselaars het ‘Orakel
van Omaha’ in verlegenheid kunnen brengen. Het team rond topman Patrick Millecam berekende per bedrijf hoe de boekwaarde per aandeel evolueerde tussen2004
en 2014. Voor alle duidelijkheid: met boekwaarde bedoelen we de waarde van alle
activa op de balans, na aftrek van de financiële verplichtingen. Bij die boekwaarde telt
Value Square ook de nettodividenden die
werden uitgekeerd. En er worden correcties
doorgevoerd om de impact van eventuele
kapitaalverhogingen te neutraliseren.
De vermogensbeheerder analyseerde op
die manier cijfers van 90 Belgische ondernemingen. Uit die uitgebreide studie blijkt nu
dat 21 van die Belgen Buffett hebben geklopt
over de voorbije tien jaar. Het is te zeggen:
tussen 2004 en 2014 nam hun boekwaarde
jaarlijks met meer dan 11,4 procent toe. Hieronder gaan we wat dieper in op de
top vijf. Maar een volledig overzicht van de
21 bedrijven die Buffett deden blozen, vindt
u op de volgende pagina. Voor we van wal
steken, eerst een disclaimer. Interpreteer
deze lijst niet als een simpel koopadvies. Op
de beurs kunnen de prestaties van die ondernemingen heel wat minder uitdraaien.
Een bedrijf als Mobistar haalt bijvoorbeeld
wel de top tien,maar zag zijn koers jaarlijks
gemiddeld met bijna 5 procent dalen. Over
het algemeen blijkt wel dat een sterke klim
van de boekwaarde ook beloond wordt op
de beurs. De gemiddelde jaarlijkse beursprestatie van de tien Belgen die het tussen
2004 en 2014 van Buffett haalden, bedroeg
bijvoorbeeld 13,3 procent.
1. Texaf
Misschien het beste bewijs dat je voor aandelen diewaarde kunnen creëren niet altijd moet kijken naar de ‘usual suspects’. Texaf slaagde er de voorbije tien jaar in om zijn waarde jaarlijks met 31 procent op te krikken, leert de studie van Value Square. Een beresterke prestatie, want toen topman Philippe Croonenberghs in2002 de controle verwierf over de holding, kreundeTexaf onder de verliezen die zijn textielactiviteiten in Congo opstapelden. Die activiteiten werden afgesplitst, enTexaf focust nu vooral opvastgoedontwikkeling in Congo. De nadruk ligt op kantoren en residenties voor de expatcommunity in de hoofdstad Kinshasa. ‘De huurprijzen zijn er te vergelijkenmet die in Knokke. Er zijn tegenwoordig zelfs wachtlijsten om een pand te kunnen huren’, zegt Millecam daarover. Behalve Congolees vastgoed bezit Texaf ook een zandsteengroeve op een boogscheut van Kinshasa.
2. Sipef
Ook voor het nummer twee in de ranking moeten we naar exotische oorden. De plantageholding Sipef, die voornamelijk terreinen in Indonesië en Papoea-Nieuw-Guinea heeft, krikte zijn boekwaarde tussen 2004 en 2014 jaarlijks met 24,3 procent op. De reden voor dat succes ligt vooral op de focus van Sipef op de productie van palmolie. ‘Dat blijft een van de meest rendabele plantaardige oliën ter wereld’, zegt Millecam. ‘De sterke cashflows stellen Sipef ook in staat om verdere aanplantingen te financieren. Bovendien zijn er twee belangrijke aandeelhouders die strengwaken over de langetermijnstrategie van de groep. De investeringsmaatschappij Ackermans & van Haaren (26,8%) en de familie Bracht (12,8%).’ Voor wie in Sipef wil beleggen is zo’n langetermijnhorizon hanteren niet onbelangrijk. Op korte termijn is de groep geregeld de speelbal van de schommelingen op de palmolie- en rubbermarkten. Eind april waarschuwde Sipef er bijvoorbeeld nog voor dat de resultaten en de kasstromen dit jaar beduidend lager zullen uitkomen dan in 2014. De lagere productievolumes en de lagere marktprijzen voor palmolie liggen aan de basis van die sombere vooruitzichten. Of hoe een sterk trackrecord geen garantie is voor snelle winsten op korte termijn.
3. EVS
Ookvan EVS zou je nietmeteen verwachten dat het op de derde plaats prijkt in de ranking met aandelen die de meeste waarde hebben gecreëerd. Zeker niet nu het aandeel van de beeldvormingsgroep deze week nog een oplawaai kreeg na sombere omzetprognoses. EVS beleeft momenteel een identiteitscrisis nadat de beslissing om behalve op sportwedstrijden ook op nieuws en entertainment te focussen geen succes is gebleken. Onder de nieuwe CEO Muriel De Lathouwer wil EVS zich toespitsen op alleswat met liveverslaggeving temaken heeft,maar er is dus nog werk aan de winkel. ‘Dat EVS de bronzenmedaille krijgt, is vooral te danken aan hetmanagement van de afgelopen tien jaar’, zegtMillecam. ‘EVSwas in die tien jaar goed voor eenwaardecreatie van23,94 procent per jaar. De groep keerde heelwat cash uit aan haar aandeelhouders in de vormvan dividenden: ruim 80 procent van de waardecreatie van de afgelopen tien jaar stroomt voort uit die dividenden. Daarnaast heeft EVS weinig investeringen nodig om te groeien.’
4. Lotus Bakeries
De koekjesbakker greep onlangs wel naast het Brugse icoon Jules Destrooper, maar daar zullen weinig beleggers zich aan storen. De groep uit Lembeke heeft er dan ook een indrukwekkend parcours opzitten. De voorbije tien jaar ging de boekwaarde elk jaar met gemiddeld 23,2 procent de hoogte in. Uit de jaarcijfers bleek al dat de beslissing om de Dinosaurus-koekjes over te nemen een gouden zetwas.Maar daar blijft het niet bij. Eerder deze lente schakelde het familiebedrijf nog een versnelling hoger op de Aziatischemarkt door een kantoor in ZuidKorea te openen.
5. Melexis
Ook Melexis heeft een bijzonder sterk parcours afgelegd. Na het boerenjaar 2014 is de specialist in chips voor auto’splots zelfs naar de vijfde plek gestegen in de ranking van Value Square. Vorig jaar stond Melexis nog op plaats negen. ‘Melexis blijft profiteren van de trend om nieuwewagensmet zo veel mogelijk opties uit te rusten’, zegtMillecam. ‘Maar vorig jaar presteerde de groep wel heel sterk, onder meer ook omdat de goedkopere euro Melexis een extra duw gaf. Inclusief het dividend ging het eigen vermogen bijna een derde naar omhoog ten opzichte van 2013. Over een periode van tien jaar steeg de fundamentele waarde van het bedrijf met jaarlijks 21,8 procent.’ Alleen is de goede gang van zaken bij Melexis ook beleggers niet ontgaan. Ze stuurden het aandeel de voorbijemaanden naar een recordhoogte.Tegen een koers van meer dan 50 euro noteert Melexis aan ruim tien keer boven zijn boekwaarde. Tegendraadse waardebeleggers die op zoek zijn naar een koopje denken wellicht beter twee keer na.
‘Dit is niet zomaar een kooplijst’ PIETER SUY
Acht weken lang hebben Patrick Millecam en zijn medewerkers Andy DeBruijne en Kyell Dutoit jaarrapporten zitten uitpluizen om na te gaan welke Belgische bedrijven de voorbije jaren de meeste waarde hebben gecreëerd. Maar hoe moet je als kleine belegger nu omgaan met die informatie?
Patrick Millecam: ‘Beschouw dit zeker
niet als een lijst met pure kooptips. De
regel voor waardebeleggers is vaak dat
een aandeel interessant kan zijn als het
ongeveer 30 procent onder zijn intrinsiekewaarde ligt.’ Met andere woorden: als
de koers bijna een derde lager is danwat
je per aandeel krijgt als het bedrijf plots
al zijn activa van de hand zou doen.
‘Als je een bedrijf wil analyseren, komt
daar meer bij kijken dan een balans
lezen. Voor kleine beleggers die weinig
tijd hebben, kan deze oefening extra
informatie bieden. Ze weerspiegelt het
trackrecord van het management over
de voorbije tien jaar. Je kan natuurlijk
ook de beursreturns oplijsten, maar de
beurs is wispelturig. Daardoor krijg je
niet altijd een heel correct beeld.’
De lijst bevat een aantal opmerkelijke namen. Weinig beleggers zullen
Mobistar zien als hét typevoorbeeld
van een aandeel dat waarde creëert.
Millecam: ‘Mobistar is inderdaad een
apart verhaal. De groep is net voor de telecomgekte gestartwaarbijmobilofonielicenties tegen heel hoge prijzen werden
geveild. Mobistar heeft een deel van wat
het ooit heeft betaald voor die licenties
moeten afschrijven. Daardoor kon het
beginnen met een erg lage startwaarde
qua eigen vermogen toen we deze studie
aanvatten. Dus eigenlijk staat Mobistar
eerder om ‘technische redenen’ zo hoog
in deze ranking.’
Wat is de succesformule voor
waardecreatie?
Millecam: ‘Er zit natuurlijk heel veel variatie in onze lijst en elk bedrijf heeft zijn
eigen karaktertrekken.Maar jemerkt dat
de top 10 op Belgacom, Mobistar en EVS
na uit familiebedrijven bestaat. Studies
wijzen erop dat bij die ondernemingen
meer op lange termijn wordt gedacht en
dat ze beter worden gerund. Ze halen
consistent een hoog rendement op de ingezette middelen. En natuurlijk zijn die
bedrijven vaak ook al generaties in handen van families die leven van dividenden. Ze willen de geldstroom niet in gevaar brengen door zotte dingen te doen
of plots gekke bedragen op tafel te leggen voor overnames.’
Copyright
Pieter Suy - De Tijd
Foto © EPA
Bijgevoegde downloads
De Tijd - Wie doet Buffett toontje lager zingen? | Download |