Waardebeleggers krijgen opnieuw wind in de zeilen
Waardebeleggers krijgen opnieuw wind in de zeilen
Beheerders die met het geld van hun klanten omgaan zoals ze dat met hun eigen centen doen: met die gedachte is de Gentse vermogensbeheerder Value Square in 2007 opgericht. En die mantra nemen de beheerders van Value Square ook letterlijk, door hun eigen centen in de Value Square-fondsen te beleggen. Dat zorgt meteen voor een heel andere aanpak, met een uitgesproken langetermijnvisie en een zoektocht naar het optimale evenwicht tussen risico en rendement. ‘Onze aanpak is gebaseerd op drie pijlers: ons beleggingsuniversum strekt zich uit over de hele wereld, we zijn uitgesproken waardebeleggers en we investeren bijna uitsluitend in familiebedrijven’, zegt CEO Koen Hoffman.
Waarde versus groei
Al van bij het begin trekt de vermogensbeheerder voluit de kaart van het waardebeleggen. ‘We gaan actief op zoek naar aandelen waarvan de intrinsieke waarde hoger ligt dan de beurskoers. Pas als de korting groot genoeg is en een aandeel in onze ogen dus heel goedkoop is, zijn we ook bereid om erin te investeren. Die aanpak is de beste garantie voor een aantrekkelijk rendement op de lange termijn. Daar zijn we rotsvast van overtuigd’, zegt Patrick Millecam, Chief Investment Officer van Value Square.
Waardebeleggers hebben het niet altijd gemakkelijk en veel beleggers kijken soms vreemd op van hun keuzes. Millecam: ‘In onze zoektocht naar ondergewaardeerde aandelen zwemmen we vaak tegen de stroom in. In tegenstelling tot de meeste andere beleggers voelen we ons niet comfortabel bij populaire aandelen die al een sterke stijging achter de rug hebben en waar de verwachte groei al grotendeels in de beurskoers is verwerkt. We gaan veel liever op zoek naar aandelen die nog een sterke koerssprong voor de boeg hebben.’ Uiteindelijk is dat ook het recept van de Amerikaan Warren Buffett, die zo is uitgegroeid tot een van de meest succesvolle beleggers en rijkste mensen ter wereld.
Hoger rendement…
In een historisch perspectief presteren waardebeleggingen opvallend beter dan de zogenoemde groeiaandelen, die het gros van de beleggers verleiden. In de periode van 1975 tot nu blijkt het totale rendement van een wereldwijde korf van waardeaandelen zowat dubbel zo hoog als die van een gewone wereldwijde index. ‘Critici van het waardebeleggen werpen dan meteen op dat geen enkele belegger zijn aandelen voor zo’n lange periode bijhoudt. Maar ook met een beperktere beleggingshorizon blijkt waardebeleggen meestal interessanter’, zegt Kris Hermie, Senior Portfolio Manager. Wie sinds 1975 op eender welk moment instapte in de korf van waardebeleggingen en die vijf jaar bijhield, versloeg in 70 procent van de gevallen de wereldwijde MSCI-index.
Ondanks die goede prestaties op de lange termijn waren de voorbije jaren maar magertjes voor de waardebelegger. Hermie: ‘De economische omgeving was veel gunstiger voor groeiaandelen.’ Want in een omgeving waar groei schaars is, zijn beleggers al snel bereid om een hogere prijs te betalen voor aandelen die nog groeivooruitzichten hebben. Daar komt bij dat ook de lage rente in het voordeel werkt van groeiaandelen: hoe lager de rente, hoe groter de waarde van de toekomstige cashflows wordt ingeschat. Ook dat heeft groeiaandelen de voorbije jaren een serieuze boost gegeven. ‘Maar stilaan hebben we weer het omslagpunt bereikt. Voor de rente is er op termijn één richting en dat is omhoog. Zodra de rente beweegt, zal dat weer zorgen voor een verschuiving naar waardeaandelen’, zegt Hermie.
… en minder risico
Een ander groot voordeel van waardeaandelen? Ze presteren ook beter in een dalende markt. Millecam: ‘De korting op de intrinsieke waarde die voor waardebeleggers zo belangrijk is, noemen we de margin of safety. Door die veiligheidsmarge blijven waardeaandelen beter overeind in een corrigerende markt, terwijl bij groeiaandelen er op dat moment veel meer lucht uit de zeepbel verdwijnt.’
Bovendien leidt de zoektocht naar waardeaandelen vaak naar familiebedrijven, die er in de regel een uitgesproken langetermijnvisie op nahouden. Millecam: ‘Bedrijven met een sterke familieband vertonen vaak een gezondere verhouding tussen risico en rendement. En dat maakt er op de lange termijn ook betere investeringen van.’
Die vaststelling – die werd ondersteund door diepgaand onderzoek – zorgde bij Value Square twee jaar geleden voor een aanscherping van de strategie, waarbij hoofdzakelijk familiebedrijven opgenomen worden in de beleggingsportefeuilles. Millecam: ‘Daarmee lanceerden we een 2.0-versie van het waardebeleggen, waarmee we onszelf en onze cliënten wapenen voor de toekomst.’
Copyright foto: Studio Dann
Attached downloads
Waardebeleggers krijgen opnieuw wind in de zeilen | Download |